Sunday, August 14, 2005

Politieagent en tientallen koerden omgekomen in een beschieting


Politieagent en tientallen koerden omgekomen in een beschieting

Teheran. Een politieagent en tientallen Koerdische separatisten zijn omgekomen tijdens een beschieting in de recente opstanden bij de grenzen van bergachtig westen, zei een politie woordvoeder gisteren.

De politie agenten bejaagden Koerdische vrijheidstrijders van een separatistische groep genaamd, Pjak, die vier kameraden hadden gekidnapt, toen ze onder vuur genomen werden, voegde de woordvoerder aan toe. De vier gekidnapte collega’s zijn nog steeds in gevangenhouding.

“Een politieagent kwam om bij een beschieting terwijl hij trachtte de andere collega’s te redden. Een paar Pjak strijders kwamen om bij die beschieting maar we weten het exacte aantal niet ”, zei de woordvoerder.

Spanningen nemen toe tussen de Koerden en het Iraanse leger. De opstand begon vorige maand in de Koerdische stand Mahabad nadat de Koerdische activist Shwane Qaderi gemarteld, beschoten en vermoord werd en daarna met een auto door de straten van de stad werd geslingerd om de Koerden angst aan te jagen. De opstand heeft zich verspreid over de hele provincie Kordestan en bereikte zelfs Ahwas. Bij de opstand zijn er tot nu toe 70 mensen omgekomen, 300 gewond en meer dan 1500 gevangen genomen en waarschijnlijk gemarteld.

Veiligheid experts zeggen dat Pjak een Iranese vleugel van de Koerdische arbeiders partij PKK is, die vecht tegen het Turkse leger en veel invloed heeft in zuidoost Turkije.

Iranese officials zeggen dat de recente opstanden geen etnische motivatie heeft, Koerdische leiders echter zeggen dat de opstand het antwoord is op de ongelijke behandeling en discriminatie van de Koerden en etnische groepen vanuit Teheran.

Een recent rapport van de verenigde naties suggereert dat de huidige regering van Iran de etnische groepen in Iran discrimineert en achterstelt op basisvoorzieningen, van de rest van het land.

De organisatie, journalisten zonder grens bekritiseerde de Iranese autoriteiten op het sluiten van de hoofdkantoren van de Koerdische kranten Asou en Ashti.

Oosterijkse autoriteiten onderzoeken of de Iranse president Ahmadinijhad betrokken is bij de aanslag op de Koerdische PDKI leider Dr.Abdul Rahman Qasmlu, en twee andere Koerdische leiders, in Vienna, in 1989.

Het Iranese bevolking vertegenwoordigt 7 miljoen Koerden, die voornamelijk in het Noorwesten wonen, grenzend aan Irak en Turkije, landen waar het Koerdische volk ook deel uit maken.

Bron: The Peninsula

3 comments:

MohsenBerkhane said...

Kurdistan!!!

MohsenBerkhane said...

Vandaag hebben meer dan 10000 mensen een bezoekje gebracht aan kurdistano.blogspot !! wat een nieuws dat moeten we egt vieren!!

Medya said...

Hello , nice to see a new kurdish blog !

we added your blog to our list of blogs in Kurdistan bloggers Union
http://northerniraq.info/kurdblog.html

you may like to add our Logo that says "there is no northern iraq it is Kurdistan"
the code of the logo can be found in
http://northerniraq.info/

-it is a google bomb ! and the more ppl link to it , the more we have the chance to explode it -